Quantcast
Channel: SILLÄ SIPULI
Viewing all 903 articles
Browse latest View live

Munakoisosalaatti za'atarilla ja halloumilla

$
0
0
Pidempään blogia seuranneet ovat varmasti huomanneet munakoisofaniuteni. Monipuolisesti hyvin erilaisiin ruokiin taipuvaa kasvista löytyy melkein aina jääkaapistamme valmiina mössööntymään, pilkkoontumaan tai puolittumaan. 
Kun taannoin sain työtiimini ilokseni meille illalliselle, päätin heti että teen jotain myös munakoisosta. Yksi tiimimme jäsenistä meinaten on tuumaillut, ettei ole onnistunut kasviksen kanssa kotikeittiössä. Selaillessani pikkusyötäviä aterian alkuun Kokit ja Potit Hannelen "Suupaloja"-kirjasta silmäni nauliintuivat munakoisokääröihin, jonka sisältä löytyi suolaista halloumia, uunikuivattuja tomaatteja, pinjansiemeniä ja valkosipulia sekä z'atar-mausteseosta. Päädyin tekemään näitä yhtenä ruokalajina ja ne saivatkin osakseen paljon kiitosta.

Vappubrunssille mietin aluksi tekeväni samanmoisia, mutta sitten päätinkin unohtaa käärimisen kokonaan. Koostin samat elementit salaatiksi ja hienosti toimi niinkin! Tomaattien parituntisen uunituksen tosin vaihdoin purkista nostettaviin aurinkokuivattuihin tomaatteihin. 
Aloita kokkailu valkosipulisesta toum-tahnasta (joka meillä ei kyllä tahnoittunut, mutta toimi kuitenkin hyvin mausteöljynäkin) ja za'atar-mausteseoksen teosta. Näistä jää hiukan ylikin seuraavia kokkailuja varten. 

TOUM-TAHNA

2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ tl suolaa
1 1/4 dl rypsiöljyä
hiukan sitruunamehua

Laita suola ja kuoritut valkosipulinkynnet mortteliin. Hienonna tahnaksi. Lisää vähitellen joukkoon öljyä tippa kerrallaan. Tästä pitäisi tulla majoneesimaista seosta. (Meillä ei tullut, mutta sipelin sitten maustettua öljyä munakoisojen pintaan sudilla.) Mausta sitruunamehulla. 

ZA'ATAR

1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl sumakkia
1 rkl seesaminsiemeniä
½ tl suolaa

Sekoita mausteet keskenään.

MUNAKOISOSALAATTI

2 munakoisoa
suolaa
öljyä paistamiseen
toum-tahnaa
noin 200 g halloumia 
aurinkokuivattuja tomaatteja 
6 rkl pinjansiemeniä
tuoretta minttua

Leikkaa munakoiso ohuiksi, noin puolen sentin viipaleiksi. Levitä viipaleet työlaudan päälle ja ripsi päälle suolaa. Jätä munakoisot itkemään noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen pyyhi pinnalle nousseet pisarat pois talouspaperilla. (Kiireessä itketyksen voi jättää väliin. Se ei ole välttämätöntä, mutta parantaa munakoison rakennetta kun ylimääräinen neste poistuu). 

Paista munakoisot pannulla öljyssä muutaman minuutin per puoli. Levitä sudilla toum-tahnaa munakoisojen pinnalle. 

Pilko halloumi ja paista siihen kaunis pinta öljytyllä pannulla. 

Kokoa salaatti asettelemalla vadille paistetut munakoisoviipaleet, aurinkokuivatut tomaatit ja halloumi. Ripsi päälle pinjansiemeniä, za'atar mausteseosta ja mintunlehtiä. 


Lakritsinen raparperipiirakka

$
0
0
Raparperipiirakka on alkukesän klassikko. Kaipasin siihen nyt jotain hiukan tavallisuudesta poikkeavaa. Kivan erilainen sovellus peruspiirakkaan löytyikin melkein kuin itsestään. Lisäsin piirakkaan lakritsipaloja, mikä toi leivonnaiseen hienoa makua mehevyyttäkin tuovan raparperin kanssa. Raikkaasta loppumausta huolehti raastettu sitruuna ja suutuntumaa mielenkiintoisti päällimmäiseksi ripsitty taikinamuru.
Tätä piirakkaa suosittelemme lämpimästi lakritsin ystäville ja niille jotka etsivät raparperipiirakkaan jotain uutta kulmaa. Oli meinaten todella hyvää! Ja yltiöhelppo leipoa. 

Lakritsinen raparperipiirakka on inspiroitunut blogimaailmasta. Vinkkejä on napsittu sieltä, täältä ja tuolta yhdistellen ne oman maun mukaiseksi kokeiluksi. Piimäpohja on omasta blogista, muruseos Ku ite tekee-Minnalta, lakritsilisä Hellan ja viinilasin välissä-Johannalta ja sitruuna The Queen of Delicious Veeralta. Lopputulos on mehevän maukas, raikas ja lakritsinen.

LAKRITSINEN RAPARPERIPIIRAKKA
pellillinen 60 cm uuniin 

pohja
4 ½ dl piimää
4½ dl sokeria
7½ dl vehnäjauhoja
1½ tl soodaa
150 g voita sulatettuna

täyte
3-4 vartta raparperia 
250 g lakritsia pilkottuna
luomusitruunan raastettu kuori

muruseos päälle
75 g voita sulatettuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1/4 tl suolaa

Sekoita pohjan aineet yhteen. Levitä leivinpaperin päälle pellille. 
Lisää päälle pilkotut raparperit, pilkotut lakritsit ja hienoksi raastettu sitruunankuori. 
Sekoita muruseoksen aineet keskenään ja ripsi piirakan pinnalle. 
Paista 170 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea eikä taikina enää tartu kokeilutikkuun kiinni.

Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. 

***

Blogin suolaiset ja makeat raparperiherkut löytyvät *raparperi-tunnisteen alta. Niitä näyttää kertyneen vuosien varrella 21 kappaletta. 

Mehevä lohi ja parmesaanikastike

$
0
0
Lohi on meillä aika harvinainen vieras. Kun se keittiöömme ostetaan, tulee kokeiltua monesti jotain erilaista ja uutta. Niin kävi tälläkin kertaa. 

Herkuttelimme työpäivän päälle uusilla perunoilla ja 42 asteisella lohella, jonka päälle oli liruteltu parmesaanikastiketta. Kokonaisuus oli ihan hurjan hyvä! Parmesaanikastikkeen maku oli ihanan suolainen ja syvä, lohi taas oli mehevää ja kaunista. Vaikka kastikkeen maku oli tuhti, kokonaisuus veti hyvinkin kesäisen puolelle uusien perunoiden kanssa. Tämä kokonaisuus sopisi loistavasti vaikka juhannuspöytään. Itse asiassa harkitsemmekin moista, sillä olemme luvanneet tehdä ystäväperheen mökille mennessä yhden illan ruuat ja Jukka käy juuri ennen Firenzessä reissussa. Jonakinlainen italialainen setti tämän lohen ympärille voisi olla kovinkin toimiva. 

Helppotekoinen ja nopea parmesaanikastike menisi hyvin varmasti myös muunlaistenkin lohiruokien kanssa, esimerkiksi lämmin- ja kylmäsavulohien kanssa. Makustelimme myös että naudan lihallekin kastike varmaan passaisi.

Ohje on uusimmasta Glorian ruoka & viinistä Trattoria Corretto-cateringin keittiömestarin ja ravintoloitsijan Jukka-Pekka Repon ohjeistamana. 
Suolaveden määrä riippuu suolaantumisastian koosta, meillä riitti litra vettä. 
Kastikkeen öljyä kannattaa passailla kananmunan koon ja halutunlaisen kastikepaksuuden mukaan vähitellen. Meillä jäi laittamatta neljäsosa desi oliiviöljyä. 

MEHEVÄ UUNILOHI JA PARMESAANIKASTIKE

neljälle

uunilohi
800 g lohifileetä
1 l vettä
1 dl merisuolaa

parmesaanikastike
1 kananmuna
1 rkl dijoninsinappia
1/4 dl valkoista balsamiviinietikkaa
1 1/4 dl oliiviöljyä
1 1/4 dl rypsiöljyä
50 g parmesaania raasteena
1/4 tl mustapippuria myllystä

tarjoiluun
parmesaanilastuja
rucolaa

Tee suolaliemi lohelle. Kiehauta vesi ja liuota suola veden joukkoon. Leikkaa lohifileestä pois selkä- sekä vatsarasva. Laita lohi reunalliseen astiaan. Kaada jäähtynyt liemi päälle niin että filee peittyy kokonaan. Anna kalan suolautua liemessä 30 minuuttia. 
Kuumenna uuni 120 asteeseen. Ota kala liemestä ja pyyhi pinta. Aseta lohifile leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paina paksuimpaan kohtaan paistomittari. Kypsennä 35 minuuttia tai kunnes sisälämpö on 44 astetta. (Meillä Jukka otti kalan ulos uunista kohdassa 42 astetta koska lämpö aina nousee vielä hiukan). 
Tee kastike. Riko huoneenlämpöinen muna korkeaan, kapeaan astiaan. Lisää sinappi ja etikka. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle. Kaada päälle huoneenlämpöiset öljyt. Käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla ja vatkaa kunnes kastike on majoneesimaista. Lisää kastikkeeseen raastettu parmesaani. Mausta mustapippurilla. 
Liruta kastiketta jäähtyneen kalan ylle nauhoina. Koristele rucolalla, parmesaanilastuilla ja muutamalla rouhautuksella mustapippuria. Jos tarjoat kalan lämpimänä, tarjoa kastike erikseen. 

Mugaritz, yksi maailman parhaista ravintoloista

$
0
0
Mugaritz ravintola Espanjassa San Sebastianin laitamilla on ollut pitkään maailman parhaiden ravintoloiden listalla ja juuri julkaistulla listalla sijalla 7 (sija 9 vuonna 2018). Andoni Luis Adurizin luotsaama keittiö tekee parhaista Baskimaan raaka-aineista innovatiivisia ruokia. 50 maailman parasta ravintolaa -lista luonnehtii ravintolaa termillä "tekno-emotionaalinen espanjalainen" ja miten ikinä tuotä käsitettä tulkitaan niin oman tulkintani mukaan yhdyn nyt näkemykseen. Työmatkani varmistuttua varasin heti pöydän ravintolaan marraskuussa 2018. Matka vuokra-autolla San Sebastianin laitamilla sijaitsevaan ravintolaan kesti noin 15 minuuttia, mutta kieltämättä usko meinasi loppua ajellessa tiettömillä teillä kohti kukkuloita. Perillä avautui ihan toinen maailma, kun parkkipaikan pöllöpatsas tervehti minua. 
 Saapuessani sali oli vielä tyhjä ja hiukan Twin Peaks tunnelmaa. Mihin oikein olen tullut?

Tarjoilija toi kirjeen, josta löytyi vaihtoehtokortit, joista valita menu. Pidän lentämisestä ja valitsin laskuvarjolla laskeutuvan kalan. Tunnelma oli nyt viimeistelty.

 Alkuun pieniä paloja.
Alkupalojen jälkeen pääsin käymään keittiöllä. Menut on kirjoitettu peiliin keittiötä varten. 

 Rauhallinen, osin odottava ja kuitenkin koordinoitu tunnelma.

Tämä jäi mieleen hyvin. Karitsan kielestä oli tehty muotti jääpalalle. Jääkielen päällä tarjottiin rapua.

 Paikallista paprikaa. Aika intensiiviset maut.


 Uskomattoman pehmeitä katkarapuja kokonaisina.

 Pikkupaloja.

Tämä annos toi mieleen Osteria Francescanan vierailumme josta juttua vuonna 2013, mutta nyt en ihan lähtenyt tripille. Mahtava elämys tämäkin.

 Väliin keittoa.

 Antaa tulla vaan, kestän kyllä.

 Tässä oli lammasta ulkoa sisälle. Nahkaa ja lihaa. Nahka karvapinnalla oli luotu jotenkin.

Näyttävän astian päällä maistuvaa geeliä. 

 
Pitkälti yli 20 ruokalajia, joista ei menun perusteella voinut juurikaan luoda johtopäätöksiä.

Loppuun vielä seitsemää suklaata. Puukotelo oli minun tiedossa etukäteen Kulinaarimuruja-Jaanan kertomana, mutta valitettavasti kohdallani astiasto ei tuonut vastaavaa seitsemän kuolemansynnin tarinaa. Suklaat vahvistuivat loppua kohti. 

Kokonaisuutena ymmärrän kyllä miksi Mugaritz keikkuu kärkisijoilla, olihan tämä mieletön ruokaretki. Illan aikana ei selvinnyt mitä eroa alkuun tarjotut korttien mukaisilla menuilla olisi ollut. Lähdin pois taas monta muistoa rikkaampana. 

Mugaritz
Aldura Aldea, 20, 20100 Errenteria, Gipuzkoa (kartta)

Nautinnollinen Tuska

$
0
0
pressiliput saatu järjestäjiltä
Meillä alkoi perjantaina kesäloma. Aloitimme sen mitä parhaimmalla tavalla eli kurvaamalla Suvilahteen Tuska festareille. Viime vuonna olimme Tuskassa ensimmäistä kertaa kaksin. Olemme koko vuoden kehuneet kaikille festaripuheiden alkaessa Tuskan leppoisan mukavaa tunnelmaa ja toimivuutta. Siksi meistä oli ilo palata festeille, varsinkin kun tiedossa oli hyviä tuttuja bändejä ja mielenkiintoisia uutuuksia. Me ehdimme paikanpäälle perjantaina ja sunnuntaina. 

Näin ruokabloggaajana festien ruokatarjonta kiinnosti tietysti kovasti. Etukäteen katsottuna kattaus näytti monipuoliselta eri maiden ruokakulttuurien myötä, mutta kylläkin kovin hampurilaispainotteiselta. Valopilkkuna kulinarististi meikäläisille vilkkui Olo Gardeninkoju
Festien tarjontaa maisteltuamme se kohosikin ihan parhaimmaksi kokonaisuudeksi. Ruuat oli mietitty lisukkeita myöden toimivaksi kokonaisuudeksi, kuten näiltä tekijöiltä nyt olettaa saattaakin. 
Falafelien kanssa esimerkiksi tarjottiin tomaattia sekä marinoituna että savustettuna ja kivasti maustettua punasipulia. 
Karitsan kyytipoikana oli kukkakaaliakin sisältänyt tabouleh, jota rapsakoittivat oivallisesti sipsit. 

Muina hyvinä ruokaelämyksinä mainittakoon Onamin bao bunnit possutäytteellä, ja Papa´s Smokery BBQ:n kana- ja possuburgerit, joiden lihat savustettiin houkuttelevasti paikan päällä. 
  JJ´s BBQ tarjoili briskettihampurilaisensa mukavan mausteisilla kastikkeilla. 
Jotkut näyttivät teurastaneen lihansa itse ja kysyttäessä herra tuumasikin että "ite tein ja säästin". 
Festariravintola Black Dining tarjoili tänä vuonna burgereita ja pihvejä sekä lihan- että kasvissyöjille sekä wingsejä. Se ei noussut meille erityisen kiinnostavaksi. 

Juomapuoli jäi meillä yhden viinilasin mittaiseksi, joten sitä emme osaa kommentoida kummemmin. Pullon täyttö vesipisteillä sujui hyvin ja alkoholitontakin juotavaa oli sopivasti tarjolla. Perjantaina kaljajonot näyttivät paikoin turhan pitkiltä ja ilmeisesti muissakin järjestelyissä oli ollut parantamisen varaa. Niihin reagoitiinkin heti Tuskan puolesta kun palautetta oli annettu, mikä oli todella hieno juttu! Parannuksista infottiin ainakin Instassa hyvin. Meitä vessamurheet ja muut eivät niin koskettaneet, sillä selvinpäin ei bajamajoissa tarvinnut rampata ja sen kerran kun kävimme ymmärsimme mennä väljälle sisääntuloalueelle. 
Tuska oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa koko laajuudeltaan anniskelualuetta, mikä meinasi heiluvia tuoppeja keikoilla, joskin tietysti myös mukavuutta kun voi samaan aikaa hörppiä ja katsella keikkoja. Erillisten anniskelualueiden poistaminen tarkoitti tietysti myös sitä, ettei alle 18-vuotiailla ollut Tuskaan asiaa - lukuunottamatta sunnuntaipäivän parin tunnin mittaista lapsille suunnattua pikkuTuskaa.  
Tuskan hyväksi täytyy kyllä sanoa (itseäni toistaen) että näillä festeillä on kiva tunnelma, jonne kaikki ovat tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat. Tänä vuonna nähtiin paitsi synkkiä meikkejä ja paljon mustaa, myös tikru- ja yksisarvispukuja ja kaikkea tältä väliltä. 

Musiikkianniltaan Tuska nousi meille nyt erityisesti naisten vuodeksi. 
Halestormin Lzzy Hale bändeineen veti ihan äärimmäisen energisen keikan. 
Jinjerin Tatiana Schmailyuk sai keikalla edessäni seisovien miesten käsikarvat nousemaan esiintymisellään, mikä kertonee paljon. 
Myös Battle Beastin Noora Louhimo teki vaikutuksen. 
Amorphiksenkin kanssa esiintyneen Anneke von Giersbergenin keikka kahdestaan kitaran kanssa Inferno Stagella oli todella tunnelmallinen hengähdystauko erilailla intensiivisessä musiikkitarjonnassa. 


Musiikkikattauksesta löytyi kiinnostavaa todella paljon. Kaikki ei luonnollisestikaan uponnut, mutta festareilla on juuri se etu että pääsee kuulemaan monenlaista. Tuskassa tulee uteliaisuudesta käytyä sellaisten bändien keikoilla, joiden genre ei raskaamman musiikin saralla ole itseä lähellä. 

Tuska on kyllä ihan mahtava festari jonne palaamme mieluusti taas ensi vuonna. 


Hurmaava Tertin kartano ja 50 makuelämyksen kesäpöytä

$
0
0
Tertin kartano ja sen ravintola Mikkelissä on kauneudessaan ja herkullisuudessaan aivan loistava pysähdyspaikka lounastajille. Osasimme odottaa hyvää, mutta yllätyimme silti laadusta todella positiivisesti.  
Jo pöytävarausta tehdessä meitä ilahdutti poikkeuksellinen asiakaspalvelu. En saanut ketään kiinni puhelimitse, joten minulle päin soitettiin kartanosta piakkoin. Pöytävaraus myös vahvistettiin nopeasti uudella soitolla. Vierailuaikanamme syömään olisi tosin päässyt ilman varaustakin. Viime vuonna emme mahtuneet syömään ohikulkiessa pöytää kysellessä, joten suosittelemme tekemään varauksen. 
Tertin kartanon yli viidenkymmenen makuelämyksen Kesäpöytä oli todella harkittu kokonaisuus ihania makuja. Raaka-aineita saadaan paljon kartanon omilta mailta.
Ruokanautiskelu on mahdollista kartanon edustalla pöydissä, takaterassilla tai eri tavalla sisustetuissa saleissa. Meidän ruokaillessa paikanpäällä oli vain muutamia pöytäseurueita, jolloin tunnelma oli maltillisen musiikin soidessa lumoavan kaunis ja seesteinen. 

Noutopöydästä tarjoiltu Kesäpöytä teki vaikutuksen erityisesti kylmillä "alkupaloilla". Pääruoat ja jälkiruuat eivät niinkään jättäneet hehkutettavaa, vaikka hyviä toki olivat nekin.

Noutopöytä oli koottu houkuttelevan värikkäästi. Oli vaikea ottaa maisteltavaksi ihan vain pieniä paloja, sillä silmät olisivat syöneet enemmän mitä napa vetää.

Jokaisen ruuan kohdalla oli hyvin opastava kyltti, joka kertoi minkä kastikkeen, hyytelön tai hillon kanssa se oli ajateltu nautiskeltavan. Esimerkiksi fasaani oli jo itsekseen hyvää, mutta metsävadelmavinegretin kanssa makunautinto kohosi huomattavasti.

Ehdottomaksi suosikiksi kohosi kokonaisuus "sampi, ruusu ja sampanja", jonka makumuistoa hellin vielä pitkään. Samoin pidimme kovasti pateesta savusinapilla ja mustaherukkahyytelöllä. Katajanmarjahyytelöstä ginisyydessään tykkäsimme niin paljon että ostimme sitä puodista kotiinkin. Kristallisalaatti oli meille uusi tuttavuus ja oikein mieluinen sellainen.


Tertin kartanon Kesäpöytä maksaa aikuisilta 43 euroa. Alle 12-vuotiaat maksavat tästä puolet. Menun yhteydessä esitellyt viinit maksoivat 9-15 euroa per 12 cl, Karu Arki luomuolut kustansi 7 euroa. Jukka kuskina otti alkoholitonta olutta, joka täällä meinasi moista Becksin tyyliin. Tämä sattuu olemaan alkoholittomista oluista Jukan lemppari. 

Olimme todella iloisia ja tyytyväisiä että vihdoin poikkesimme Tertin kartanoon herkulliselle lounaalle. Suosittelemme lämpimästi muillekin kulinaarisia nautintoja kaipaaville!

Seuraavassa kirjoituksessa vinkki siihen, miten krantuhkot lapset kannattaa ruokkia jos ei halua maksaa heidän perunansyönnistään 43 euroa. Nyt juttu täällä.


Mariaana Nelimarkan kirjoituksesta voi lukea lisää Tertin kartanosta ja sen tarjoamista muistakin palveluista.
Liemessä blogin Jenni oli vastikään yöpynyt Tertissä, siitä lisää täällä.

Mikkelin tori, herkuttelua muikuilla ja kuplavohveleilla

$
0
0
Me aikuiset toimeennuimme vih-doin-kin lounaalle Tertin kartanoon matkatessamme Jukan isän luo Savonlinnaan. Ihana noutopöytälounas maksoi 43 euroa ollen meille aikuisille aivan loistojuttu, mutta epäilimme krantuhkojen lastemme maistamisintoa ainakaan kyseisen euromäärän vertaa. Esittelimmekin heille vaihtoehtoisena lounaspaikkana Mikkelin torin. Emme tuossa vaiheessa vielä tienneet kuin jälkiruokavaihtoehdon, Soppa Hannan instasta hoksatut kuplavohvelit, mutta se riitti lasten päätöksen tekoon torin hyväksi.
Tallustellessamme Mikkelin torilla lasten katseet nauliintuivat KalaValkosen muikkukojuun, josta kiiri herkulliset kalan tuoksut. Tästä kojusta lapset halusivatkin ottaa muikkuannoksen puoliksi. Mainoskuvassa ne tarjottiin perunamuussin kanssa, mutta näin kesällä muussi oli vaihdettu oivallisen sesonkisesti keitettyihin uusiin perunoihin. 

Jututin paistajaherraa lasten herkutellessa Puruveden muikuilla. Hän kertoi että ruisjauhoissa ja suolassa pyöritellyt muikut paistetaan kirkastetussa voissa, johon on lisätty viidesosa öljyä. Kirkastettu voi ei pala kuumalla levyllä ja ruisjauhotus takaa sen että muikkuihin tulee kaunis pinta kun ne eivät ole ihan kiinni paistolevyssä. Paistamiseen mies on tehnyt itse komean lastan, jolla kääntää kuulemma puolisen kiloa kalaa kerralla. Ne muikut jotka eivät suostuneet lastalla kiepahtamaan ympäri, käännettiin pihdeillä erikseen. Lopputuloksena olivat tasaisen rapsakat, kauniisti koossa pysyneet herkulliset muikut. 

Siinä jutustellessa saimme vielä makupalat kojun savumuikuistakin, jotka olivat ylen herkullisia nekin. 
Jälkiruuaksi muksut suuntasivat Hellen vohvelikojulle. Sieltä lapset ostivat supermakeat kuplavohvelit haluamillaan täytteillä ollen oikein tyytyväisiä. Täytevaihtoehdoissa riitti valinnanvaraa mm. Oreosta, vaahtokarkeista, marjoista ja popcornista erilaisiin jäätelöihin ja kastikkeisiin asti. Vegaanisenakin vohvelien pyöräytys kuulemma onnistuu, mutta ei gluteenittomana. 
Tästä me aikuiset sitten suuntasimme Tertin kartanoon lounastamaan ja lapset istahtivat kartanon nurmelle varjoon kännyköittensä kanssa odottamaan. Tämä oli niitä kuuluisia "kaikki voittaa"-tilanteita.

Haukipullat haukijauhelihasta - helppoa ja herkkua

$
0
0
Tänään urakoitiin pappan kanssa pakkasesta kuusi kiloa haukifileitä jauhelihaksi. Osan saimme meille kotiin mukaan, osa paistettiin haukipulliksi papalle pakkaseen valmiina annospusseina. Siinä paistellessa maistoimme toki muutaman pullan pitäen kovasti mehukkaasta rakenteesta ja mausta. Poitsu pyysi että tehtäisiin samoja joskus kotonakin, joten naputtelen ohjeen tähän nyt hyvään talteen. 

Blogimme edellinen haukijauhelihapullaohje on sekin vallan hyvä, mutta enemmän raaka-aineita kaipaava. Aiemmin haukijauhelihasta on tehty myös aasialaisviritteisiä haukipullia ja hampurilaispihvejä tuplastikin, sekä haukimurekepihvejä Stömsö-Mikaelin ohjeella. Haukijauheliha on uponnut myös haukipiirakkaan, jolle keittelimme riesling-kastikkeen


HELPOT JA HERKUT HAUKIJAUHELIHAPULLAT 


1 kg haukifileitä
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä

mausteseos
noin 1/4 tl valkopippuria
noin 1/4 tl currya
3 tl suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
1 kananmuna

paistamiseen voita

Kuori ja pilko sipulit. 
Jauha sipulit yhdessä haukifileiden kanssa. 
Sekoita mausteet, kerma ja kananmuna yhteen mausteseokseksi. 
Jauha haukijauheliha toiseen kertaan koneen läpi yhdessä mausteseoksen kanssa. 
TAI
Jos sinulla on valmista haukijauhelihaa, sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen sipulit tietysti kuorittuna ja pilkottuna. 

Muodosta taikinasta lihapullan kokoisia palloja. Kostuta kädet välillä kylmään veteen (astiassa), jolloin haukipullien muotoilu on helpompaa kun taikina ei tartu käsiin.
Paista voissa pannulla keskilämmöllä kaksin puolin, kunnes haukijauhelihapullien pinta on kauniin ruskea ja pullat kauttaaltaan kypsiä. 




Kylässä Tuusulanjärven taiteilijoilla - loistava kesäpäivä!

$
0
0
Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kodit ovat olleet meille useampana kesänä kiva käyntikohde. Kultakauden taiteilijoiden työt ovat tulleet tutuksi useimpien näyttelyiden ja kirjojen kautta. On mielenkiintoista kerta toisensa jälkeen vierailla joidenkin niiden synnyinsijoilla ja kuulla tarinoita liittyen taiteilijoiden ja heidän perheidensä elämään tuolloin, 1900-luvun alussa. Meiningin on täytynyt olla yhteisöllistä ja hauskaa, kun Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin jalanjäljissä järven ympäristöön ovat muuttaneet mm. Haloset ja Sibeliukset. Vaihtuvat näyttelyt taiteilijakodeissa auttavat osaltaan mielenkiinnon säilymisessä.
Olemme laventaneet vierailuja myös liki oleviin museoihin ja ravintoloihin Järvenpäässä. Kaikkia kohteita ei ajatuksella kerkeä päivässä kiertämään, mutta hyvällä suunnittelulla olemme saaneet mahdutettua viisi kohdetta samalle päivälle, joista kolmessa oli opastuskin. Aukiolo- ja opastusaikoihin kannattaa tutustua etukäteen, jos haluaa porrastaa vierailut tehokkaasti. Opastuksilla kaikista kodeista saa tietysti enemmän irti ja ne kuuluvat sisäänpääsymaksuun Aholaa lukuunottamatta. Autolla liikkuessa taiteilijakodit ovat ajallisesti hyvin lähellä toisiaan. Kohteita pääsee kiertämään myös hop on-hop off-bussilla vitosen päivämaksulla tai Museokortilla ilmaiseksi. Kaikkiin tässä jutussa mainittuihin kohteisiin käy Museokortti, poislukien Suviranta. Hyvä koonti kohteista ja linkit niihin löytyvät Visit Tuusulanjärvi-sivustolta. Ennen vierailua kannattaa lukea ainakin esite Suomalaisuuden lähteillä
Kuvat tähän juttuun olemme ottaneet kesinä 2018 ja 2019. 

Lempipaikkamme Tuusulanjärven rannalla on taiteilija Pekka Halosen perheen Halosenniemi. Jyhkeä talo kallioisessa niemennokassa huokuu kodikasta tunnelmaa. Talossa on ihanan avara ateljee-oleskelutila ja mainioita pikku soppia sänkyineen. Olen varma, että täällä on vietetty monia tunnepitoisia hetkiä niin perheen kuin vieraidenkin kanssa. Pari hauskaa juttua on jäänyt mieleen Haloseenniemeen liittyen: Juhani Aho on kuulemma aikoinaan lähtenyt soutelemaan kotoaan järvelle. Jos Halosenniemen saunan valot ovat olleet päällä, hän on tiennyt jatkaa soutelua kohti saunailtaa. Toinen tarina kertoo miten Halosenniemen saunan rapuilta on lähetetty kuva muistaakseni Pariisissa matkalla olleelle yhteisön jäsenelle. Tämä on lähtenyt heti kirjeen saatuaan kotimatkalle mielessään saunailta. Huvittavaa on, että kuvanottohetken ja rapuille saapumisen välillä täytyy olla kulunut viikkoja 1900-luvun alussa.
Tänä kesänä 2019 Halosenniemessä on kiinnostavasti koottu näyttely "Naisia tupa täynnä". Se tarkastelee naisia taiteilijoina ja taiteessa. Naistaiteilijoita ei oikein viime vuosituhannen alussa vielä otettu tosissaan. Heidän käyttämiään aiheita arvosteltiin sopimattomiksi, rumiksi tai tylsiksi, mutta toisaalta naisten keskinäinen kannustus puski eteenpäin. 

Sibeliuksen perheen koti Ainola on pakollinen kohde musiikin ja puutarhojen ystäville. Ensimmäisestä vastaa luonnollisesti kansallissäveltäjämme Jean Sibelius, jälkimmäisestä hänen vaimonsa Aino. Ainola on rakennettu hiljaiseksi, sillä kaupungissa säveltäjämestaria häiritsivät liikenteen ja rakennusten putkistojen äänet.

Opastus sisältyy täällä pääsymaksuun, mutta se tulee varata viimeistään päivää ennen vierailua. Ainolassa on mahdollisuus myös puutarhaopastukseen. 

Ahola on kirjailija Juhani Ahon ja vaimonsa taidemaalari ja taidekasvattaja Venny Soldan-Brofeldtin entinen koti vastapäätä Sibeliuksen Ainolaa. Aholasta jäi mieleen perheen sisäinen kolmiodraama, jonka seurauksena Juhani Aholla oli lapsi(a) sekä vaimonsa että tämän siskon kanssa. Kalastusintoisen Juhani Ahon kuivatessa kaloja pihallaan Sibelius hajuherkkänä kiersi kuulemma tontin kaukaa. 

Olemme pitäneet Aleksis Kiven kuolinmökkiä tutustumatta kuivakkana kohteena, mutta onneksi Museokortin myötä tutustuimme tähänkin paikkaan. Varsinaista opastusta mökissä ei viime vuonna ollut, mutta kysyessämme paikanpäällä olleelta lipunmyyjältä asioita huomasimme hänen olevan oikein asiantunteva sekä Aleksis Kiven että hänen veljensä mökin ja siellä eletyn elämän suhteen. Vietimme pienessä mökissä lopulta puolitoista tuntia jutustellen ja oppien. 
Tähän kohteeseen liittyen suosittelemme lukemaan historioitsija Teemu Keskisarjan Saapasnahka-tornin, joka kertoo Aleksis Kiven elämästä.

SUVIRANTA
Järnefeltien entiseen kotiin pääsee vain maksullisen opastuksen kera, sillä rakennus on edelleen myös yksityiskoti. Tämä kodin ja museon yhdistelmä tuokin mielenkiintoisen sävyn vierailuun, kun opastajan kertoessa kultakauden taiteilijasta katse etsiytyy ruokahuoneen pöydälle jossa on kaukosäädin ja uusin ristikko, parvekkeella pyykit kuivumassa. Aikoja opastuksiin kannattaa katsoa Suvirannan nettisivuilta ja ilmoittautua ajoissa ennakkoon. 


Runoilja J.H.Erkon taiteilijakoti on komea pirtti poikamiehen asunnoksi. Jos tuntuu ettei Erkko ja tuotantonsa ole tuttu, pitää kysyä tunnetko laulut "No onkos tullut kesä" tai "Olet maamme armahin Suomenmaa"? Ne ovat tekstiltään juurikin Erkon käsialaa. Omiin lempirunoihini mieheltä kuuluu "Muistellessa / Maailman pauhinassa sinutko unhoitan". 

Lottamuseossa vierailimme ensimmäistä kertaa viime kesänä. Se ei kohonnut millään tavalla suosikiksi, vaikka etukäteen niin ajattelinkin. Lounastimme terassille hyvien baakkelsien verran ja kiersimme aika nopeasti näyttelyt. Opastus oli toteutettu kuivakkaasti tuoleilla istuen, heijastettuja kuvia katsellen oppaan lukiessa tekstiä. Seuraavaksi tähtäisin draama- tai puutarhaopastukseen. Mielenkiintoisimpana näyttelyistä jäi mieleen taulu, johon oli kuvattu maasta- ja maahanmuuttoa Suomeen viimeisimmän sadan vuoden aikana. 

ILMATORJUNTAMUSEO
Asiasta mitään ymmärtämättömänä kiertelimme museota melko ylimalkaisesti, mutta saimme yllättäen kuulla hauskoja ja opettavaisia tarinoita kanssavierailijoilta. Erikoisuutena museon ulkoalueella voi rapsutella lampaita, jotka laiduntavat ohjuslavettien ja tutkalaitteiden joukossa.

JÄRVENPÄÄN  TAIDEMUSEO 
Järvenpään taidemuseon vaihtuvissa näyttelyissä on tullut vierailtua useasti. Etenkin draamaopastukset ovat jääneet mieleen. Niitä kannattaakin kuikuilla taidemuseon sivuilta.
Tänä vuonna Järvenpään taidemuseossa on meteorologi Seija Paasosen kokoama näyttely Sadejuovia ja pilvisäteitä, joka oivaltavasti kääntää katseen tuttujenkin teosten sääilmiöihin.

Sitten syömään:

HÄRMÄN RATI
 Härmän Rati on loistava lounaspaikka, jonka buffet-pöytä on 98 prosenttisesti luomua ja lähiruokaa.
Meihin teki erityisesti vaikutuksen savusärkikeitto, vaalea leipä ja rapsakkapintaiset kikhernepihvit. Kaikki oli kyllä hyvää! Salaattipöydästä löytyi hauskoja makuja kurkku-tomaatti-settien lisäksi, esimerkiksi omena-fenkoli-perunasalaattia ja sitruunaista kaalia. Vegaanitkin on huomioitu täällä hyvin.
Härmän Ratin sisustuksessa oli hauskoja yksityiskohtia. 

Härmän Ratin pihapiiristä löytyy luomukauppa, jossa ruokien lisäksi kaupataan mm. hienoja hopea- ja luukoruja

GASTRO BAR SESONKI 

Järvenpään Citymarketin yhteydessä sijaitseva Gastro Bar Sesonki oli meille viime kesänä oikein herkullinen tapa päättää Tuusulanjärven kierroksemme. Otimme tuolloin maistelumenun ja olimme oikein tyytyväisiä makuihin, esillepanoon ja palveluun. Sesongin ravintoloitsija on Bocuse d'Or-kilpailussakin ansioitunut Matti Jämsen ja keittiömestarina paikassa toimii monissa Suomen huippukeittiöissäkin kokannut Lasse Lindström.

SUSHIA CITTARISTA

Vaihtoehtona on myös hakea paljon kehututsushit Järvenpään Citymarketista vaikkapa piknikille.

Lisää ruokapaikkoja ja kahviloita löytyy Visit Tuusulanjärvi-sivustolta.

Savusärkikeitto - yksinkertaisesti hurjan maistuvaa

$
0
0


Tässä särkikeitossa yhdistyy syvä, hieno maku, helppo ja nopea tekeminen sekä yksinkertaiset raaka-aineet. Myös ekologisuus ja aina suositeltava kalaruokien syöminen sisältyy tähän soppaan. 

Savusärkisopan keittely sai inspiraationsa järvenpääläisestä Härmän Ratista, sillä siellä tarjotulla luomulounaalla toinen keittovaihtoehto oli juurikin savusärkikeitto. Otimme molemmat sitä kaksi kulhollista, sillä se oli ihan huokailuttavan hyvää! Jukka päätti siltä istumalta keitellä soppaa myös kotona. Ohjetta emme Härmän Ratista kysyneet, vaan Jukka teki sopan oman mielensä ja makunsa mukaan saaden aikaan loistavan keiton!

Jos haet lisäinspiraatiota särjelle, voin ilokseni ilmoittaa että Järki Särkeä on aiemmin laitettu onnistuneesti kirkkaaseen perunasalaattiinSärkisiin suupaloihin hyödynsimme myös purkin öljyn. Myös särkileipiä leipäjuustolla ja muhevaa särki-perunalaatikkoa on natustettu hyvällä ruokahalulla.  Liemessä Jenni on upottanut Järki Särkeä pastaan ja pizzaan. Myös Järki Särjen omilta sivuilta löytyy ideoita särjellä kokkailuun. Meillä kokeillaan seuraavaksi Satu Koiviston särkitahnaa

Tämä keitto passaa hyvin lounaaksi tai alkupalaksi.

SAVUSÄRKIKEITTO
noin neljälle

700 g varhaisperunaa (kiinteää)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
voita
öljyä
1 dl valkoviiniä
n. 1 l kalalientä
2 dl kermaa
1 prk Järki Särki savustettu & luomuvalkosipuli
tuoretilliä

Silppua sipulit ja laita ne kattilaan muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Älä ruskista. Pese perunat ja halkaise suupaloiksi mikäli ne ovat isoja. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kattilaan valkoviini ja kiehauta. Lisää edelleen kalaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunat ja keitä ne napakan kypsiksi. Lisää kerma ja kiehauta. Kaada Järki Särki-purkista öljy pois ja kaada kalat kattilaan. Kalat kuumenevat riittävästi hetkessä, ja keitto on valmis nautittavaksi. Koristele annokset tai keitto kattilassa tuoretillillä.

Loistava kotimajoitus: Ha My Beach Homestay, Hoi An

$
0
0
Ha My Beach Homestay on loistava kotimajoitus, jossa ystävällinen palvelu kohtaa loistavasti viilennetyn huoneen, hienon lähirannan ja rauhallisen sijainnin. Siinä eväitä loistavaan loman alkuun Vietnamissa.  
Teimme viime kesänä koko perheen voimin kolmen viikon reissun tuttuun ja aina ihanaan Vietnamiin, mutta nyt pohjoisiin paikkoihin. Tosin matkamme alkoi keski-Vietnamista, Hoi Annin liepeiltä. Päätimme startata lomamme sieltä, sillä kaipasimme löffäilyä hiekkarannalla ilman mitään sen kummempaa aktiviteettia. Tätä kesti autuaasti viikon. Loppuloma olikin sitten touhukkaampaa useine siirtymineen ja jopa vaelluksineen. Siitä ehkä lisää myöhemmin. 
Koemme majapaikkavalinnan monesti hankalaksi, sillä väärä sijainti, puhtaus tai kehno palvelu voivat heikentää kokemusta olennaisesti. Hoi Annin liepeillä sijaitseva kotimajoitus, Ha My Beach Homestay, osui kohdaltamme kuitenkin ihan nappiin! Homestay eli kotimajoitus meinasi nyt sitä, että perhe asui itse samassa talossa josta oli laittanut vuokralle neljä huonetta viidennen ollessa rakenteilla entiseen puutarhaan. (Toisinaan kotimajoitukset ainakin Vietnamissa voivat olla melko hotellimaisiakin). 
Tilavassa huoneistossamme oli kaksi erillistä huonetta ja välissä ovi. Molemmissa toimi ilmastointi nopeasti ja hyvin viilentäen. Siivousta olisi tarvittaessa ollut joka päivä, mutta me koimme sen turhaksi. Rantapyyhkeet sai paikasta erikseen. Hyttysverkot kuuluivat kauppaan, mutta niitä emme lopulta käyttäneet juuri lainkaan.

Jos tyttäreltämme kysytään, hän rakastui paikkaan heti kun näki koiranpentujen tepsuttavan rapsutettavaksi. Koirien hellittely olikin viimeinen asia illalla ja ensimmäinen juttu aamulla mitä eläinrakas lapsukaisemme teki lomapäivinämme.  
Yhtenä yönä ruskea koiranpentu ulvoi surkeasti ja me luulimme sen joutuneen mopon töytäisemäksi. Aamulla kuulimme sen juuttuneen seinän ja aitamuurin väliin niin että sitä oli mahdotonta auttaa katoltakaan. Murhemielin lähdimme päiväretkelle, mutta palatessamme kuulimme pennun pelastuneen. Perhe oli porannut kolme reikää kotinsa kiviseinään ja saanut ujutettua koiran turvaan. 
Homestay oli ihan lähellä rantaa, mutta kadultakaan paikan edestä merta ei pystynyt näkemään. Sen sijaan kaksi minuuttia käveltyäsi tulit rannalle, joka heinäkuussa oli todella rauhallinen. Sitä kansoittivat päiväsaikaan me neljä ja kymmenisen reppuretkeilijää viereisestä majapaikasta. Auringonlaskun aikaan paikalliset tulivat lillumaan rannalle pelastusliiveissään. 
Ruoka majapaikassamme ja neljässä rantaravintolassa oli hyvää. Ei mitään erinomaisen mahtavaa, mutta hyvää. Tosin Ha My Beach Homestayn oma kalakastike oli kalakastikefani Jukan makuun loistavaa. Rouva tekee kalakastikkeen itse, sillä hän ei luota ostettujen puhtauteen.
 
Majapaikkamme isäntä ja emäntä olivat todella ystävällisiä. Jo ensimmäisistä viestittelyistä asti kaikki sujui hienosti! He hoitivat meille näppärästi kuljetuksia ja opastivat erilaisssa asioissa.

Matkaa Hoi Annin vanhaan kaupunkiin oli seitsemän kilometriä, joka taittui Grabin (paikallinen Über) kyydillä 5-8 euron hintaan per suunta 10-15 minuutissa. Kävimmekin Hoi Annissa usein illallisella ja drinkeillä. Aina palattuamme huokailimme että meidän perheelle oli hyvä että yövyimme rauhallisessa paikassa aivan uimakelpoisen rannan lähellä. 
Teimme varauksen Ha My Beach Homestayhin facebook-viestittelyn kautta. Viikon majoituksemme neljältä hengeltä maksoi 150 euroa. Toinen samanmoinen summa meni kun söimme aina aamupalat ja joskus lounaatkin majapaikassamme, tilasimme koko päivän autokuskin vierailuumme Golden Bridgellä ja lentokenttäkuljetukset mennen tullen. Pesetimme myös tähän hintaan pyykkiä kahdesti majapaikassamme ja tilasimme muutaman oluenkin. 
 
Kaiken kaikkiaan Ha My Beach Homestay on erittäin hyvä majoitusvaihtoehto Hoi Annin liepeillä. 
Lämmin suositus koko perheeltä!

Friteeratut munakoisot yllättivät

$
0
0
Selailin taas keittokirjoja kun mietin tarjoiluja viikonloppuvieraille. Silmäni nauliutuivat uppopaistettuihin munakoisoihin, joiden päälle oli friteeraamisen jälkeen liruteltu ruokohunajaa houkuttelevan kimmeltäviksi noroiksi. En millään osannut ajatella miltä nämä riisijauhokuorrutteiset herkut maistuisivat, joten ajattelin että niitähän on sitten tehtävä ja maistettava. 

Lopputuloksena oli helposti kokoonsaatettavat herkut, joiden maku yllätti. Se oli lähellä tusinakiinalaisten fritattuja jälkiruokabanaaneja. Kuori oli rapea, mutta sisus pehmeä. Oli vaikea hahmottaa syövänsä munakoisoa. Pidin näistä yllättävistä munakoisopaloista kovasti ja niin taisi pitää joku muukin sillä kaikki palat hävisivät lautaselta. 

Ohje on Andalusian auringossa-kirjasta, josta olen tehnyt jo vaikka mitä herkkuaainaonnistuen. Seurasin ohjetta tarkasti, joskin meillä paloiteltiin munakoisot itkettämättä. Silloin minusta oli paikallaan lisätä rippunen suolaa paloille, joskin suolan voisi laittaa varmaan frittitaikinankin joukkoon. Tarjoiluun käytättävä ruokohunaja vaihtui meillä vaahterasiirappiin, mutta tumma siirappikin kuulemma sopisi. Riisijauhon voi myös vaihtaa halutessaan vehnäjauhoon. Munakoisopaloja kannattaa upotuttaa kuumassa öljyssä reilun aikaa jotta ne pehmenevät sisältä, sillä muutama pala kypsyi meillä turhan niukasti eikä sitkeähkö makuelämys ollut kummempi. 

UPPOPAISTETUT ANDALUSIALAISET MUNAKOISOT 
1 iso munakoiso (400 g)

frittitaikina
2 3/4 dl riisijauhoja
2 ½ dl vettä

öljyä uppopaistamiseen

tarjoiluun
suolaa
miel de caña-ruokohunajaa tai vaahterasiirappia tai tummaa siirappia

Leikkaa munakoiso pitkittäin noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa viipaleet edelleen poikittain saman paksuisiksi tangoiksi. 
Sekoita riisijauhot ja vesi keskenään. 
Kuumenna öljy 180 asteiseksi paksupohjaisessa kattilassa. 
Upota munakoisotangot pienissä erin frittitaikinaan ja tästä edelleen kuumaan öljyyn. Anna tankojen olla öljyssä kunnes pinta on rapeutunut ja alkaa saada vähän väriä. Nosta munakoisotangot reikäkauhalla tai haarukalla talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräiset öljyt. Toista seuraavalla munakoisoerällä. 
Nosta valutetut munakoisopalat tarjoiluastiaan, ripsi päälle hiukan suolaa ja tarjoile ruokohunajan tai siirapin kanssa. 

Nopea arkiruoka: koftat tomaattikastikkeessa

$
0
0
 
Tämä on ruoka jonka avulla tulee aina testattua palovaroittimien toimivuus. Joka ainoa kerta naan-leipiä paistaessa käry alkaa luikerrella huoneistoon liesituulettimen imemisyrityksistä huolimatta. Ja joka ainoa kerta minulla soivat kellot liian myöhään. Kämppä ehtii täyttyä kimakasta piipityksestä ennen kuin muistan avata ovet läpivetoa varten ja aloittaa rivakan huitomisen palovaroittimen edessä.

Varsinainen ruokahan tässä on kyllä jauhelihaiset koftat, mutta niisen kanssa meillä aina syödään naan-leipiä. Koftaan ja kastikkeeseen Soppa 365 sivulta löytynyt Outi Väisäsen ohje oli todella nopea ja helppo tehdä. Kastike vain sekoitettiin kokoon ja loppu oli lihapullien paistoa. Lapsetkin ovat pitäneet ruuasta. Jo se että sitä on tehty useammin kuin kerran kertoo meidän taloudessa oivasti ruuan helppoudesta ja maukkaudesta.
Meillä koftat tarjottiin naan-leipien kanssa, jotka paistoin kastikkeen hautuessa. Alkuperäinen ohje suosittaa syömäkaveriksi kardemummalla maustettua riisiä ja korianteria.

KOFTAT TOMAATTIKASTIKKEESSA
neljälle

400 g naudan jauhelihaa
1 tl garam masala - mausteseosta
½ tl suolaa
1 rkl öljyä

kastike
1 tölkki kuorittuja tomaatteja
2 valkosipulinkynttä kuorittuna
2 dl kookosmaitoa
½ ruukkua tuoretta korianteria
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
(päälle korianterinlehtiä koristeeksi)

Laita kastikeaineet kulhoon ja survo sauvasekoittimella tasaiseksi.
Sekoita jauhelihan joukkoon garam masala ja suola. Puristele sekaisin.
Laita pannulle öljyä kuumenemaan.
Muotoile jauhelihasta noin kahden lihapullan kokoisia pötkylöitä. Muoto ei ole niin tarkka.
Ruskista pötkylöitten pinta pannulla. Lisää joukkoon kastike. Hauduta ilman kantta noin kymmenen minuuttia.

Joulumenu 2019

$
0
0
Joulumenun julkistaminen on ollut blogimme perinne niin kauan kuin meillä ruokakuulumisia on nettiin naputeltu eli vuodesta 2008. Vaikka tänä vuonna juttuja on tullut tehtyä aikaisempia vuosia huomattavasti vähemmän, ei jouluperinnettä sentään voi jättää väliin.

Meidän jouluistamme tuntuu vuosi vuodelta tulevan enemmän alkupalapainotteinen. Samalla ehkä hieman epäloogisestikin syötävät määrät vähenevät. Tämä selittyy sillä, että pyrimme tekemään tai ostamaan kaikkea niin vähän, että niitä syödään korkeintaan jouluaattona ja -päivänä. Tämä tavoite onnistui tänäkin vuonna loistavasti.

Jouluaaton vietimme perheen ja mummun kanssa, joulupäivänä saimme iloksemme vielä poikamme tyttöystävän. 
Joulumenun kirjoitti ja koristeli tänä vuonna tyttäremme. 

alkuun
juurisellerirullat sienitäytteellä
pannulla paistetut ryynimakkarapalat puolukkaomenahillolla
lämminsavulohi
kylmäsavulohi ja graavikeltuainen
matjessillikaviaari
himosilakka
lasimestarinhauki
ankkarillette ja marinoitu punasipuli
höyrytetty parsakaali
paistettu ruusukaali
haaparouskusalaatti
piimälimppu ja paesano

pääruuaksi
peuran kulmapaisti, lihaliemikastike ja katajanmarjahyytelö
kinkkusiivut
lanttulaatikko
perunalaatikko
maksalaatikko

jälkiruuaksi
negronisorbet, lapsille glögisorbet
konvehdit
piparit

Poitsu piti eniten kinkusta ja lämminsavulohesta, tytsy tykkäsi eniten toivomistaan parsakaaleista ja lämminsavulohesta. Me vanhemmat ihastuimme tänä vuonna eniten sellerirulliin sienitäytteellä. Mummun suosikkia ei tullut kysyttyä, mutta veikkaisimpa että se oli ryynimakkara tai sillikaviaari.

Kokonaisuutena joulumenu oli meille sopiva kattaus uutta ja perinteistä, itsetehtyä ja vaivattomasti valmiina ostettua. Lastemme kaikki (vähäiset) toiveet toteutettiin, samoin aikuisten. Kaikki saivat nautiskella vatsansa täyteen!
Kalat ostimme pääosin Nummelan torin kala-autosta, laatikot, kinkkusiivut ja leivät kaupasta. Sienet poimimme pakastimestamme. Peura oli saatu vapaata riistaa välittävältä Viltgårdenilta. Lasimestarin hauen ja ankkarilleten ostimme Gastro Cafe Kalliosta ja katajanmarjahyytelön aikoinaan Tertin kartanosta. Mummu toi tullessaan itsemaustamiaan himosilakoita.
Sellerirulliin ja negronisorbettiin on tulossa ohjeet myöhemmin, sillä ihastuimme niiden makuihin kovasti. Kumpikin sopii hyvin muuallekin kuin joulupöytään, mikä jottei vaikkapa uuden vuoden vastaanottajaisiinkin.

Edellisten vuosien joulumenut löydät näiden linkkien takaa: 

Juurisellerirullat juustoisella sienitäytteellä

$
0
0
Tämä ohje on ollut hiirenkorvamerkattuna jo pitkään Tommy Myllymäen kirjasta "Kasvikset lisukkeena & pääruokana". Jotenkin se on tuntunut nopealla silmäilyllä haastavalta reseptiltä, mutta ajatuksen kanssa luettuna ei lainkaan. Käytännössä ohuet juurisellerikiekot täytetään sienimuhjulla ja lämmitetään uunissa, siinä se. 

Rullat päätyivät meillä joulun alkupalojen joukkoon, mutta ne toimisivat loistavasti myös alkupalana. Kokki itse suosittaa niitä naudan, riistan tai rouheiden kalaruokien lisukkeeksi. 

Meillä sienimuhju eteni hiukan erimoisesti kuin Myllymäellä, mutta hyvin samaan tyyliin kuitenkin. Aineita en mitannut, eikä siihen lie tarvekaan vaan jokainen muhjuunnuttakoon oman makunsa mukaan. Jos täytemuhjua jää, sen voi syödä sellaisenaan sienisalaattina, uuniperunan täytteenä tai vaikkapa leivän päällä. 

JUURISELLERIRULLAT JUUSTOISELLA SIENITÄYTTEELLÄ

juuriselleriä eli mukulaselleriä isona palana
suolaa

metsäsieniä (meillä kehnäsieniä
salottisipuleita
valkosipulinkynsi
voita tai öljyä paistamiseen
silopersiljaa silputtuna
tuorejuustoa 
parmesan-juustoa
suolaa
mustapippuria

Kuori juuriselleri. Viipaloi se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinilla*. Laita vettä kiehumaan kattilaan, lisää sinne suolaa. Ryöppää eli kiehauta muutama minuutti sellerisiivuja vedessä niin että ne hiukan notkistuvat. Nosta pois, anna kuivua ja jäähtyä. 
Puhdista ja pilko sienet. Silppua sipulit. Paista kaikkia pannulla voissa tai öljyssä. Anna jäähtyä. Lisää silputtua silolehtipersiljaa. Lisää myös tuorejuustoa ja hienoksi raastettua parmesania niin että saat tiiviin sienimuhjun. Mausta suolalla ja mustapippurilla. (Parin desin sienimäärään meillä meni kolme ruokalusikallista tuorejuustoa ja saman verran juustoraastetta).
Aseta juuriselleriviipaleet leikkuulaudalle. Jos haluat rullista viimeistellyn näköiset, leikkaa päät suoriksi. Laita viipaleiden päälle sienimuhjua ja kääri sellerit rullaksi. 
Lämmitä rullia uunivuuassa noin 15 minuuttia. Ripota päälle parmesanilastuja ja silolehtipersiljaa. 

*Loput juurisellerit kannattaa käyttää vaikkapa sosekeittoon tai inspiroitua vaikkapa blogimme lukuisista mukulasellerijutuista

Negronisorbetti

$
0
0
Juuri ennen joulua kävimme syömässä Gastro Cafe Kalliossa, jossa sain jälkiruuaksi Camparisorbettia. Siitä lähti idea kehitellä joulupöydän jälkiruuaksi raikas Negronisorbetti, sillä olen kyseisen juoman ystävä. Sorbetista tuli todella hyvää, ihan kuin jäistä negronia.

Omat sorbettini noudattavat aina samaa peruskaavaa: vesi-sokeriliemi, siihen joku makuliemi (aiemmin esim. gini ja lonkero) ja lopuksi valkuaisvaahto. Teen sorbettini aina ilman jäätelökonetta, niin tälläkin kertaa. Tein aika pienen erän, josta riittää shottilasilliset usealle henkilölle tai hiukan isommat annokset kahdelle. Kokonaisuutena tästä tulee pari desiä.

NEGRONISORBETTI
n. 2 dl

50 g vettä
50 g sokeria
4 cl giniä (meillä Kyrö-giniä)
4 cl Camparia
4 cl Vermuttia (meillä Antica Formula)
1 tl limemehua
1 munanvalkuainen

Liuota kattilassa sokeri veteen. Jos kuumennat seosta, anna sen jäähtyä ettei alkoholi keity pois. Lisää viileään sokeriliemeen haluamaasi giniä, Camparia ja vermuttia. Lirauta joukkoon hiukan limemehua. Vatkaa joukkoon munanvalkuainen. Jäähdytä jääkaapissa seos jääkaappikylmäksi. Vatkaa hiukan ja usein. Valkuainen jää pinnalle vaahdoksi.
Laita astia pakkaseen. Hiljalleen seos alkaa jäätyä ja on tärkeää aina rikkoa jäähileen rakenne vatkaamalla noin 30 min - tunnin välein. Toista samaa kaavaa kunnes seos on kunnolla jäätynyt, mutta kuitenkin se on edelleen irrallista hilettä. Tässä on sen verran alkoholia, että seos ei kunnolla kovetu jääkalikaksi.
Nauti hyvässä seurassa. 

Riisipeltojen keskellä vaeltaen - Sapa Sisters, Vietnam

$
0
0
Tämä oli jotain mitä emme ikinä tee: lähteä nyt vaeltamaan pitkin mutaisia ja jyrkkiäkin vuorenrinteitä kun lomalla voisi loikoilla altaalla tai hengailla kaupungilla. Silti olemme ylen tyytyväisiä että venytimme kokemusmaailmaamme Sapassa vaeltamisen verran, sillä ne olivat unohtumattomat kolme päivää. 
Keksin tehdä piston Vietnamin pohjoisrajalle, kahden kilometrin päähän Kiinasta, kun työkaverini näytti riisipeltokuvia Sapasta ja vielä Seikkailijattaret facebook-ryhmässä joku vaellusta suositteli. Kehitin keikauksesta viimein pakkomielteen osana Vietnamin pohjoista reissuamme, varsinkin kun siihen sai yhdistettyä yöjunalla matkustamista. Sekin oli meille perheenä uutta.
Vaellusensikertalaisia kun olimme, otin tietysti heti kolmen päivän keikan. Ilman opasta vuorille ei suositeltu lähtemään, enkä ole varma onnistuuko se edes. Valitsimme vaellusoppaiksemme Sapa Sistersit, jolloin tuimme paikallisten naisten omistamaa ja pyörittämää yritystä. Jälkikäteen olimme enemmän kuin tyytyväisiä valintaamme. 

Varasimme ja maksoimme jo etukäteen Sapa Sisterseiltä trekkauksen, junamenomatkan, pikkubussikuljetuksen juna-asemalta Lao Caista Sapaan, lounaat paikallisissa kodeissa ja kotimajoituksen Zaon perheen kotona. Paluujunamatkan varasimme itse Sapassa ollessamme. Kaikki sujui mutkattomasti ja varmasti sähköpostiviestittelyin.

Viikkoa ja vielä paria päivää ennen Sapaan saapumista laitoin jännittyneenä viestiä ja varmistusta siitä, että haluamme ehdottomasti helpoimman mahdollisimman reitin. Että olemme kokemattomia vaeltajia ja uuden edessä. Perhettä jännitti kokemus vielä enemmän kuin minua, mutta minun harteillani painoi vastuu siitä että olin raahaamassa poppoon huhkimaan vuorille kesken leppoisaa lomaamme. 
Mutkitellessamme pikkubussilla aamuvarhaisella junassa pätkänukutun yön jälkeen sade tihutti ikkunoihin sumuttaen vuorinäkymät harmaiksi. "Tosi tyypillistä täällä" tiesi joku kanssamatkaaja kertoa. Mahtavaa, sadekin vielä hankaloittamaan settiä. Samalla tajusin miten vähän olimme ottaneet Sapaa koskevista asioista etukäteen selvää. 

Sapaan saapuessa aurinko repäisi pilviverhon edestään ja Sapa Sistersien toimistolla aamupalaa nauttiessa ilma alkoi näyttää jo ihan mukavalta kävelyyn. 
 
Oppaaksemme oli valittu black hmong heimoon kuuluva Sy, joka lempeän aurinkoisella tyylillä luotsasi meitä kärsivällisesti toiveitamme kuunnellen. Heti alussa teimme selväksi että helpoin reitti se sitten on, jolloin hän kertoi sen olevan 10 kilometriä. Kun toistimme että helpoin, hän tuumasi että niin, varaamaamme kotimajoitukseen on matkaa lyhintä reittiä 10 kilometriä. Lapset katsoivat tässä kohtaa minua ehkä hiukan syyttävästi, suht helppoahan tästä oli luvattu tuleman. 

Kävimme edellispäivien sateiden vuoksi ostamassa itsellemme parilla eurolla pilipalisaappaat paikallisesta marketista, joskaan Jukan kokoisia ei löytynyt. Sitten lähdimme tallustamaan kohti tuntematonta. 
Helpot reitit olivat pääosin mopojen ja autojenkin mentäviä pomppuisia hiekkateitä, mutta välillä poikkesimme (pyynnöstämmekin) pienille poluille ja mutaisen liukkaille reiteille. Bambukeppi auttoi vaelluksessa paljon, samoin oppaamme Syn hyvät vinkit ja tukeva käsi. 
Kun kysyin lapsilta ennen tämän jutun kirjoittamista mikä jäi Sapan vaelluksesta parhaiten mieleen, mainitsivat molemmat maisemat. Ne olivatkin upeita pengerrettyine riisipeltoineen, korkeuseroineen, jokineen ja vesiputouksineen sekä pienine kylineen. 
Minulle silti parhaana osana reissua jäivät mieleen lounaat paikallisissa kodeissa. Tämä oli palvelu josta maksoimme muutaman euron lisää. Kolmen päivän reissulla ehdimme lounastaa sekä Txhin perheen luona Lao Chain kylässä että Maon perheen luona Giang Ta Chaissa.
Txhin perheessä keittiön virkaa teki nuotiokuoppa tiukkaan tallatussa maalattiassa. Keittiön sähkövalon lisäksi pirttiä valaisi vain oviaukosta sisään loistanut aurinko. 

Herkullista ruokaa oli tehty meille aivan liikaa, joten perheelle riitti niistä varmasti evästä pitkäksi aikaa. Palan painikkeeksi perheen isä halusi tarjota meille kotitekoista riisiviiniä - happy wateria, joka väkevyydessään menisi meillä paremminkin viinana. Lapsillekin moista tarjottiin, mutta kieltäydyimme tottakai. 

 
Maon perheen koti oli hieman modernimpi laitteineen, mutta ikkunoita ei tässäkään kodissa ollut. 


Saimme täälläkin hyvää ruokaa syödäksemme yllin kyllin: liha oli muistaakseni possua ja melko tulisesti maustettua. Vihreä ruoka on raakaa kurpitsaa ja vaalea bambua. Maustetahna keskellä oli hurjan tulista. 
Opas söi aina kanssamme kertoen ruuista ja ruokatavoista, perheet halusivat syödä keskenään. Txhin perhe kertoi syövänsä turistien vierailupäivinä aina nuudelia, sillä se on heille harvinaista herkkua ainaisen riisin sijaan. 
Kotimajoitus Zaon ja Zen luona oli melkoisen ammattimainen versio lämpimine suihkuineen ja sänkyineen. Se oli ihana keidas hikisen vaelluksen jälkeen, joskin rankka kiipeäminen Zaon perheen kotiin vei viimeisetkin mehut meikävaeltajista. Paikassa olisi ollut kaksi yksityishuonettakin, mutta perheellemme riitti hyvin sängyt yhteismakuusalissa. Alaslasketut hyttysverkot toivat yllättävän paljon yksityisyyden tunnetta. 
Illallisilla ja aamupaloilla istuimme muiden vaeltajien kanssa pitkään pöytään paikallisten herkkujen äärelle. 
Norjalainen lääkäriopiskelija, ranskalainen perhe, saksalainen mies, australiasta tulleet äiti ja tytär sekä belgialaiset vaihtoivat kanssamme matkakuulumisia niin Vietnamista kuin muualtakin.
Opettelin myös paikallista kieltä Zaon tyttären kanssa sanakirjaa lukien - hän lausui minulle sanat omalla kielellään ja minä hänelle englanniksi. 
Maailman upeamaisemisin kuivaus"kaappi"?

Reissun aikana oppaamme Sy osasi kertoa meille kysymättäkin paikallisten heimojen tavoista ja kulttuureista. 
Opimme paljon kasveista, eläimistä, elinkeinoista ja vaikkapa bambun hyödyntämisestä uskomattoman monella tavalla. Toiset tavat ihastuttivat, mutta esimerkiksi pulunkakan syöttäminen raa'an munan kanssa aneemisten lapsien vahvistamiseksi lähinnä yökötti. 


Teimme reissumme kesällä 2019, jolloin neljän hengen kolmen päivän trekkaus kahdella kotimajoitusyöpymisellä, kahdella kotilounaalla ja bussikuljetuksilla junalta sekä junalle teki 465 euroa. Sy oli siis vain meidän perheen oppaana kaikki nuo kolme päivää. 

Menomatkan yöjuna Hanoista Lao Caihin Sapa Sisterien kautta ostettuna fiinissä luokassa oli koko perheeltä 160 euroa, takaisin matkasimme saman reitin myös yöllä halvemmassa mutta täysin ok-vaunussa 66 eurolla. 
Sapan vaellusreissu oli meille rankka, sitä ei käy kieltäminen, mutta oli se kyllä voittajaoloakin aikaansaava. Oli tullut perheenä tehtyä jotain meille uudenmoista ja kahmittua uusia kokemuksia roppakaupalla. Minusta on tervettä tuoda lapset ja itsensäkin lähelle uusia kulttuureja samalla näitä suoraan tukien. Ha Giang niinikään pohjois-Vietnamissa olisi mahtavaa nähdä Sapa Sistersien opastamana.

Minä sanon painokkaasti että tällaisia juttuja lisää muun perheen mutistessa pienellä varauksella.

***
Blogimme MATKAT-välilehdeltä löydät linkit muihin reissujuttuihimme. Vietnamistakin löytyy useampi juttu.

Ilmailumuseoita Hanoissa

$
0
0
Useissa Vietnamin kaupungeissa on sota-aikaan liittyviä museoita, luonnollisesti, ovathan sodan järkyttävät muistot vielä tänäkin päivänä läsnä. Minulle sotamuseoissa kiinnostavinta on ilmailuun liittyvät asiat. Tässä jutussa on kooste Hanoin sotamuseoiden ilmailuannista.

Vietnamin ilmavoimien ja ilmapuolustuksen museo


Ensimmäisenä esittelyssä on Hanoin paras ilmailuun liittyvä museo, Vietnamin kansan ilmavoimien ja ilmapuolustuksen museo, joka sijaitsee entisen Bach Mai lentoaseman alueella. Edellisessä kuvassa on museon pääportti. Nykyisin alue on jo rakennettu täyteen, mutta Bach Mai -lentokenttää käytettiin vielä toisen Indokiinan sodan aikana ilmapuolustusjohto- ja ohjauskeskuksena. Museo kertoo Vietnamin ilmavoimien historiaa perustamisestaan nykypäivään. Päärakennuksesta löytyy ilmavoimien henkilöjen elämäkertoja, virkapukuja ja lentoasuja. Lisäksi esillä on muutamia lentokoneiden moottoreita ja aseita.


Museon ulkonäyttelyssä on lukuisia hävittäjiä, helikoptereita, lentäjien harjoittelussa käytettyjä potkurikoneita sekä tutkalaitteita.

Mikoyan-Gurevich MiG-21 Fishbed (rekisterinumero 5020).

 Varsin näyttävä kuljetushelikopteri Mil Mi-6 Hook.

Yhdessä kulmauksessa esitellään alasammuttuja amerikkalaiskoneita, joihin kuuluu tämä Phamtom hävittäjä.

Viereisen kauppakeskuksen ikkunosta avautuu hieno yleisnäkymä ilmailumuseolle ja entiselle lentoaseman alueelle.

Vietnamin ilmavoimien ja ilmapuolustuksen museo
(englanniksi Air Force and Air Defence Museum)
Osoite: 73C Trường Chinh, Khương Mai, Thanh Xuân, Hà Nội, Vietnam (kartta)


Vietnamin sotahistorian museo


Toisena suosituskohteena on Vietnamin sotahistorian museo, joka esittelee Vietnamin eri sotien historiaa ja vaiheita. Museon suurin kone on Vietnamin kansallisen lentoyhtiön Ilyushin Il-14.

 Amerikkalaisten kuljetushelikopteri Bell UH-1H Iroquois, joita on Vietnamissa useassa museossa esillä.
US Navy väreissä oleva Douglas A-1E Skyraider (rekisteri 132436).  

Pääportilla näytillä oleva Mig-21 hävittäjän (rekisterinumero 4324) kerrotaan ampuneen alas 14 vihollista Vietnamin sodan aikana. 

Museon yksi keskeisimmistä nähtävyyksistä on Vietnamin sodan Operation Linebacker II aikana alasammutun amerikkaisen B-52 pommikoneen jäännöksistä tehty monumentti. Lentokoneiden lisäksi museossa on esillä lukuisia panssarivaunuja, valokuvia ja tarinoita. 

Vietnamin sotahistorian museo (englanniksi Vietnam Military History Museum)
Osoite: 28A Điện Biên Phủ, Điện Bàn, Ba Đình, Hà Nội, Vietnam (kartta)
Pääsylippu oli kesällä 2019 40000 VND ja lisäksi 30000 VND maksu jos käyttää kameraa


B-52 Voiton Museo

Amerikkalaisten B-52 pommikoneet kylvivät tuhoa Vietnamissa ja siten niiden alas ampuminen on vietnamilaisille iso asia. Asialle on pyhitetty yksi museo Hanoissa. 

Museon pihalla on tuhoutuneen B-52 pommittajan jäänteet.

Sisätiloissa esitellään kansan taisteluja ja muuta sotahistoriaa. 

Ulkona katoksessa on esillä yksi Vietnamin ilmavoimien menestyksen pilareista, eli Mig-21 hävittäjä. Ulkonäyttelyssä on lisäksi ilmatorjuntatykkejä sekä tutkalaitteistoja. 

B52 Voiton museo (engl. B52 Victory Museum, vietnamiksi Bảo tàng Chiến thắng B-52)
osoite: 157 Đội Cấn, Ngọc Hồ, Ba Đình, Hà Nội, Vietnam (kartta)
Museo on ilmainen.

Maa-artisokkaa rakuunakermassa muhitettuna

$
0
0
Meillä oli Jukan kanssa varattuna Albanian matka viime viikolle. Meidän piti juhlistaa kahdestaan 17-vuotiasta avioliittoamme syöden, juoden ja nautiskellen. Niin kuin nyt kaikki tiedämme, kirosana korona romutti tämän(kin) suunnitelman. Vara-suunnitelmaksi varasimme pöydät kahteen ihanaan suomalaisravintolaan, mutta luonnollisesti nämäkin suunnitelmat lahosivat omaan mahdottomuuteensa. Lopulta päätimme koostaa kotona herkullisista raaka-aineista kolmen ruokalajin illallisia ja nauttia ne yhdessä rakkauden hedelmiemme kanssa. Hyvä oli tämäkin vaihtoehto, joskin kohdassa tiskaaminen rupesi sapettamaan. Ja siinä kohtaa kun tajusi kuinka pikkumaisista asioista itse voi ärsyyntyä kun tuolla jossain oman kodin seinien ulkopuolella asiat ovat monella aika hurjastikin. 

Yksi illalliskokonaisuuksista sisälsi pääruokana grillattua peuraa, grillattua parsaa ja paistettua sieni-sipuliseosta sekä kermassa muhitettuja maa-artisokkia. Kokonaisuus oli ihan älyttömän hyvä! Juurevia, muhevia makuja yhdessä puugrillimme tuoman savuisuuden kanssa. Riista, metsäsienet ja rakuunalla maustetut maa-artisokkapalat täydensivät upeasti toisiaan ollen kukin itsessäänkin herkullisia. 

Muhitettujen maa-artisokkien ohje on todella suositeltavasta Tommy Myllymäen kirjasta "Kasvikset lisukkeena ja pääruokana". Olemme tehneet kirjasta monia ruokia sekä itsekseen tarjottavaksi että lisukkeiksi ja aina on onnistuttu. Blogiin asti ovat toistaiseksi päätyneet juurisellerirullathunajainen salvia-kurpitsa ja muhevan tyylikäs juuriselleri

Seurasimme kirjan ohjetta muuten tarkasti, mutta mantelit jätimme kauppaan. Nämä vesisyöpöt saavat jäädä sinne jatkossakin, koetamme pärjätä esimerkiksi siemenillä. Nyt käyttämämme pistaasipähkinät eivät liene manteleita parempi vaihtoehto, mutta vanhat pussinpohjat on käytettävä loppuun. Jotain pureskeltavaa kokonaisuus kyllä kaipaa. Rakuuna oli meillä kuivattua. Me emme Myllymäen kehotuksesta huolimatta kuorineet maa-artisokkia (eikä hänkään kuvan perusteella niin ole tehnyt). Muunnelmaksi ruotsalaiskokki suosittelee sitä, että vaihtaa maa-artisokat palsternakaksi, porkkanaksi tai juuriselleriksi. 

Tommy Myllymäki kehottaa syömään näitä maa-artisokkia punaisen lihan, kalan tai broilerin kanssa. Me suosittelemme erityisesti peuraa ja miksei tulevana pääsiäisenä myös lammasta.

KERMAMUHITETTUA MAA-ARTISOKKAA RAKUUNALLA
lisukkeeksi neljälle 

8-10 maa-artisokkaa (noin 500 g)
2 dl kermaa
50 g parmesaania
1 dl riivittyä rakuunaa tuoreena, hiukan vähemmän kuivattuna
3 rkl siemeniä tai pähkinöitä
rypsiöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese maa-artisokat hyvin. Leikkaa ne koosta riippuen puoliksi tai viipaleiksi. Ruskista paloja kummaltakin puolelta uunin kestävässä pannussa rypsiöljyssä kunnes maa-artisokat ovat saaneet hieman väriä. 
Laita pannu uunin keskitasolle ja kypsennä viipaleita ensin 10 minuuttia. Kaada sitten joukkoon kerma. Jatka kypsennystä toiset 10 minuutia, kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä. 
Ota pannu uunista, raasta päälle parmesaani, ripota joukkoon rakuuna ja siemenet. 

Lihapullat jallukastikkeessa - kouluruokaa parhaimmilaan

$
0
0
Kotimme on monien muiden kotien tavoin muuttunut sekä työtilaksi että kouluksi koronan takia. Keittiömme on sitä myöden koulu- ja työpaikkaruokala lounasaikaan. Männä viikolla meidän aikuisten ollessa vielä lomalla meillä oli aikaa tehdä ruokaa myös lounaaksi erotuksena lämmitettäviin annoksiin. Silloin otimme käsittelyyn arvostelukappaleena saadun Stiina Kuisman "Ronskisti ja rakkaudella" opuksesta Jallupullat. Oikeammin Jaloviina löytyy lihapullien sijaan kastikkeesta, mutta yhtäkaikki löytyy. 

Ruuasta tuli todella hyvä. Pullissa lapset maistoivat mummulan, luullaksemme maustepippurin ansiosta. Kastikkeessa oli kiva väri tomaattipyreen ansiosta ja kokonaisuutena se maistui hurjan hyvälle. Riisiviietikka perunamuhennoksessa oli meille uusi idea. Se toi pienen etikkaisen syrjän muussiin, mutta sen verran miedon että maistui tarkoille muksuillekin. 

LIHAPULLAT JALLUKASTIKKEELLA
4-6 annosta

LIHAPULLAT
600 g sika-nautajauhelihaa
2 dl kermaviiliä
1 tl maustepippuria
1 tl suolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
1 sipuli
voita

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota voissa pehmeäksi. Jäähdytä.
Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Pyöritä lihapulliksi.
Paista lihapullat pannulla tai uunissa kypsiksi. (180 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia).
Laita kypsät lihapullat hautumaan hetkeksi jallukastikkeeseen.

JALLUKASTIKE
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
4 dl lihalientä
2 cl Jaloviinaa (eli Jallua)
1 rkl tomaattipyrettä
1-2 dl kermaa
1 tl jauhettua mustapippuria

Ruskista jauhot voisulassa. Lisää kuuma lihaliemi ja sekoita. Mausta kastike tomaattipyreellä, maustepippurilla ja Jallulla. Lisää lopuksi kerma. Keitä miedolla lämmöllä hetki kasaan.

PERUNAMUHENNOS

10 perunaa
1 rkl suolaa
2 dl täysmaitoa TAI 1 dl kermaa + 1 dl maitoa
2 rkl voita
½ dl riisiviinietikkaa
(2 rkl sokeritonta chilikastiketta, esim srirachaa)

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi vedessä. Muussaa survimella. Lämmitä maito tai maito-kermaseos. Lisää siihen voi, suola ja riisiviinietikka. Kaada seos perunoiden joukkoon, sekoita hyvin.

Viewing all 903 articles
Browse latest View live