Nightmarketit olivat varmasti parasta antia koko Taiwanin reissullamme viime kesänä. Ihmiskuhinaan ja uusiin tuoksuihin oli mielenkiintoista sukeltaa sisään. Maistelimme herkkuja kojulta jos viidenneltäkin. Vaikka yhteistä kieltä kojun myyjien kanssa harvemmin löytyi, asiat tuli hyvin hoidettua osoittelemalla ja hymyilemällä. Itseä uusien herkkujen moninaisuus suorastaan harmitti, sillä kaikkea ei vain jaksanut maistaa.
Tässä esittelyssä kaksi nightmarketia Taipeissa (yömarketti nimi ei kuulosta hyvältä). Yöllisyys hiukan hämää, sillä pian viiden jälkeen kojut jo alkavat tarjota herkkujaan nälkäisille:
LIN JIANG NIGHT MARKET
Tätä nightmarketia kutsutaan myös nimellä Tonghua Night Market, mikä aluksi sekoitti ainakin meikäläisen kun etsin tietoa ja koordinaatteja. Talojen välistä vilkkuu melko lähellä sijaitseva maamerkki Taipei 101.
Yli 100 myyntikojua levittyvät useammalle kadulle, joskin tungoksisin on juuri Lin Jiang katu. Katuruuaan lisäksi kojuissa myydään vaatteita, kenkiä, elekroniikkaa, kännykän kuoria, laukkuja, leluja ja krääsää jos jonkinmoista.
Myytävänä on paikallisten herkkujen lisäksi myös kansainvälisiä ruokia esimerkiksi Malesiasta ja Japanista. Mekin ostimme paikanpäältä oikeanmoisen vietnamilaisen höttöpatonkisen bahn min, jonka kokoaminen kesti kyllä uskomattoman kauan. Maku palkitsi ihanuudellaan! Muuten maistelimme sitä sun tätä eri kojuista tietämättä aina edes mitä söimme. Apua tarvitessa ympäriltä löytyi aina joku, joka kauniisti auttoi meitä herkkujen valinnassa tai tulkkaamisessa.
Tältä herralta ostimme oikein maistuvia mustekaloja friteerattuna. Dippikastike oli purevan mausteista.
Toki lapsille piti ostaa moottoripyörän muotoiset vohvelit. Kiiltopintaiset herkut olivat sopivan makeita ja hauskan pehmytrakenteisia.
SHILIN NIGHMARKET

Shilin nightmarket on yksi Taipein suurimpia ja suosituimpia. Se sijaitsee Keelung-joen pohjoispuolella, helposti Jiantan MRT-pysäkin lähellä. Kiertelyä ja maistamista riitti, vaikka me pysyimme vain maanpäällisessä kerroksessa.


Ruokien ja naposteltavien lisäksi Shilinissä myytiin ihania astioita (sorruin ostamaan vain kymmenen pientä kulhoa) ja krääsää jos jonkinmoista.

Suosittelemme lämpimästi maistamaan sianveritikkareita! Valmiit sianveri-riisikakut pyöritellään kastikkeessa, sitten maapähkinäjauhoissa ja lopuksi ylle ripotellaan tuoretta korianteria. Rapsakka pinta tekee meille eksoottiseen herkkuun kivan suutuntuman ja korianteri kevittää tuhtia makua.
Takoyakipannun tyyppisessä minireikäpannussa paistetut viiriäisenmunat olivat myös herkkua. Niille ripsittiin jotain mausteseosta ja keihästettyjen munien päälle lorautettiin vielä kastiketta.Asoiden keihästäminen tikun nokkaan tuntui olevan suosittua. Tässä paneroituja mustekaloja.
Nautapalat grillattiin ja samaan aikaan liekitettiin komeasti pintakypsiksi. Muihin katuruokiin verrattuna näistä sai keventää kukkaroa hieman enemmän, mutta kyllä oli herkkuakin.
Saisiko olla makeassa kastikkeessa tahmoitetuttuja mansikoita tai luumutäytettyjä kirsikkatomaatteja jälkiruuaksi?



Tässä "kalastetaan" itse katkiksia grillattavaksi.

Shilin Nightmarketissa oli myös muutama koju, jossa lapset saivat kulutettua kolikon poikineen yrittämällä pamauttaa vesi-ilmapalloja vasaralla tai heittämällä tikalla palloja rikki. Suuria pehmoja ei onneksi voitettu.
Taiwanin nightmarketeilla hattaratkin on hauskoja!
Lisään tämänkin jutun blogimme MATKAT-välilehdelle, josta löytyy muutkin reissujuttumme maittain aakkostettuna. Taiwanistakin löytyy seitsemän juttua coctailbaaristaeläintarhaan ja huippuravintolaan.